Filmsterren

Op de lagere school, als jongetje van een jaar of 10, kreeg ik voor het eerst met de term filmster te maken. Wij zongen, niet geheel bewust van de inhoud, het liedje “Brigitte Bardo’, die heeft ze niet zo, maar ZO”, waarbij wij onze handen voor de borst hielden en naar voren bewogen. Het ging om haar borsten dat begrepen we wel, maar wie of waar het verder over ging was, mij in ieder geval, onduidelijk. Iets ouder zag ik voor het eerst een foto van een schaars geklede BB, met een klein handdoekje voor zich op een Frans strand, en viel het kwartje. Later kwam daar de filmster Marilyn Monroe bij. Maar mijn echte filmsterhelden waren toch wel Johnny Weismuller en Roger Moore, respectievelijk van de Tarzan-films en de tv-serie Ivanhoe (wiens naam ik op z’n oerhollands uitsprak).

Maar wat maakt een filmacteur/-actrice tot filmster? Wereldberoemdheid? Naast de filmrecensies, ook veel nieuwsfeiten en –roddels, liefst voorzien van pikante en sappige details, met onzedelijke foto’s en bijpassend gedrag, huwelijken en scheidingen, buitenproportioneel gebruik van diverse middelen, dwaas gedrag? Van alles liefst een heleboel en dat in grote en vette koppen. Het lijkt of de kwaliteit van het acteren niet eens zo van belang is. Als er maar over je gesproken wordt!

Wie zijn onze huidige filmsterren? Jake Gyllenhaal en zijn zuster Maggie, Brad Pitt en zijn voormalige partner Angelina Jolie, Christian Bale, Gal Gadot, Margot Robbie en, van Hollandse bodem onze eigen  Katja Schuurman, of toch meer Sean Connery, Sharon Stone en George Clooney in hun jonge jaren? En is Meryl Streep ook (nog steeds?) een filmster, net als Judi Dench? Beiden zijn tenslotte fantastische actrices met prachtige rollen en met diverse Oscar(nominatie)s bekroond.

Maakt het nog wat uit of een filmster een Amerikaanse achtergrond heeft, met de maakbaarheid van de Hollywood-filmsterrenfabriek achter zich, of juist van Europese, Aziatische en Afrikaanse origine? Wordt men filmster als men minstens in een goed scorende Hollywoodfilm heeft opgetreden? Hoewel, als ik denk aan de Kardashians, is acteren niet eens nodig om ‘ster’ te worden. En is het filmsterrenberoemdheid voor vrouwen hetzelfde als voor mannen? Er lijken andere regels voor mannen dan voor vrouwen te gelden. Volgens mij lijkt het voor vrouwen eerder met knapheid, sexy uitstraling en jong en aantrekkelijkheid te maken en voor mannen acteerkwaliteit, leeftijd lijkt minder van belang. Hoewel steeds vaker ook mannen uit hun bloesje gaan om een gespierd en gelikt uiterlijk te tonen, althans in de Amerikaanse films. Anthony Hopkins is nog steeds een filmster, ondanks dat hij zijn 65+-pas op zak heeft.

In ieder geval moet een filmkijker zich kunnen inleven en identificeren met de filmster. Maar men kan zich beter inleven in een mooi en interessant ‘exemplaar’ van de menselijke soort, men spiegelt zich het liefst aan rijkdom, beroemdheid en knap-zijn. Dat willen wij allemaal wel. Je moet iets van herkenbaarheid zijn, rolmodel zijn, voor de toeschouwer. Maar je moet er toch niet denken aan de negatieve kant van het filmsterrendom; overal herkend en aangesproken, zo niet dan wel aangeklampt te worden.
Een filmster op de titelrol is voor een studio van belang i.v.m. de naamsbekendheid en publiekstrekker. Een filmster op de affiche en de film is verzekerd van aandacht en dus bezoekers.
Maar ik kijk liever naar een 5-sterrenfilm met nog onbekende acteurs, dan naar een beroemde filmster met maar 2-sterren recensie.

In de maandelijke column “Filmblik” geeft Harry Keiman zijn blik op film.