Griezelig

Houdt u van lekker griezelen? Voor die enge man in het donkere portiek die op u wacht om u te grijpen, het monster onder uw bed, à la Frankenstein, of de steriel glimlachende pop met een scherp mes, hak-hak-hak en bloedspetter-spat, gillende jonge en maagdelijke vrouwen in afgelegen hutten in het bos, is dat uw genre? De rillingen over de rug, nekharen omhoog, met je handen voor de ogen, of ’t is maar een film’. Horror of griezelfilms. Een genre voor ‘liefhebbers’ en van alle tijden.
Halloween, The Cabin in the Woods, Chucky, Friday the 13th.

Of heeft u toch liever iets warmers, veelal door de echte liefhebbers bezocht, zoals een romantische-komedie, ook wel romcom of feelgood-movie genoemd. Een warmbloedige combinatie van romantiek en komedie. Vrouw ontmoet man, afstoten en aantrekken en uiteindelijk: ja hoor, toch samen verder, eind goed al goed, ze leefden nog lang en …. Tegenwoordig, om het inclusiever te maken: ook wel man ontmoet man, of vrouw-vrouw en relaties met verschillende culturele achtergronden.
Nothing Hill, Four Weddings and a Funeral, Yesterday, Bridesmaids.

Een geheel ander genre, ook zo met zijn eigen liefhebbers, is die van de tijdreis naar onze geschiedenis of de toekomst, met vaak niet vrolijk stemmende toekomstbeelden, waaronder niet te vertrouwen robots die sterk op mensen lijken qua uiterlijk en gedrag, of niet bestaande werelden op andere planeten. Filmverhalen met sciencefiction, ook wel scifi.
Ex Machina, 2001-A Space Odyssey, The Martian, Back tot he Future.

Hieraan verwant de actie– en avonturenfilm en fantasy. De namen van de genres zeggen het al: veel actie, met snel en strak gesneden korte scenes, waarbij men op het puntje van de stoel en klamme handen de film bekijkt, naar schietpartijen, vechtscenes en gevaarlijke situaties, meestal in onbekende werelden. Soms met dwergen, elfen en orken, bij fantasy.
James Bond-serie,The Lord of the Rings, Indian Jones-serie, Jumanji.

Een genre dat weer helemaal ‘hot’ is: de musicalfilm en muziekfilm. Ouderen zijn in de jaren 60 opgegroeid met Westside story, de jongeren hebben nu hun eigen versie. Ook de muziekbiografie is helemaal in: het leven van bekende popsterren met hun songs. Denk maar aan Freddy Mercury, Billie Holiday en Elvis, en nog vele andere pop- en jazzgoden. Meestal wordt de opkomst en ondergang gelardeerd door hun grootste hits.
Elvis, Bohemian Rhapsody, Jesus Christ Superstar, Hair.

Sinds de opkomst van de filmhuizen, worden er ook veel arthouse-movies (of filmhuisfilms) vertoond. Over het algemeen zijn dit iets gelaagdere films met zwaardere of volwassener problematiek en drama. Hoewel, wat heet gelaagd?
The Father, The Bridges of Madison Country, The Lost Daughter.

Er zijn zoveel verschillende genres, ieder zo met zijn eigen liefhebbers en voorkeuren. Handig, als filmbezoeker een filmkeuze wilt maken op een streamingsdienst en vroeger in de videotheek, of als een bioscoop een film wil promoten. Je weet ongeveer wat je krijgt. Veel genres maken vaak gebruik van series, zoals de Star Wars-serie, de westernserie met Clint Eastwood en de Nederlandse titelserie met het woordje ‘Hart’ erin.

Toch is de genre-lading niet alles bepalend, want er zijn films die in meerdere categorieën vallen. Films die de genretitel meekrijgen: drama, romantiek, thriller.

Uiteindelijk willen wij allemaal naar goede en onderhoudende films kijken en ons laten meeslepen door de film, ongeacht het genre: goede FILMS dus!

Volgende keer: Het verhaal en scenario

In de maandelijke column “Filmblik” geeft Harry Keiman zijn blik op film.